Verduidelijking oefenstof en jurering turnen dames (2013-2020)

Oefenstof vanuit het Nationaal Turn Systeem, ‘NTS’.

Bij het turnen in Nederland wordt gebruik gemaakt van het NTS. Dit systeem bestaat uit de elementen en oefenstof die de turn(st)ers uitvoeren op regionale en landelijke wedstrijden. De richtlijnen van het NTS zorgen ervoor dat er goed gemeten en bekeken kan worden welke turnster de oefening(en) het best heeft uitgevoerd.
De oefenstof en regels zijn gemaakt aan de hand van de regels van de internationale turnfederatie, het FIG genoemd. Elke vier jaar, vasthoudend aan de cyclus van de Olympische Spelen, wordt het NTS aangepast of vernieuwd. Het systeem bestaat uit voorgeschreven oefenstof (t/m 12 jaar) en een keuze oefenstof (v.a. 13 jaar).
Op deze pagina zullen we proberen uit te leggen hoe de oefenstof in elkaar zit en hoe het beoordelen van de oefenstof in zijn werk gaat.

Niveau’s voorgeschreven oefenstof

De voorgeschreven oefenstof kent de volgende leeftijdscategorieën:

Categorie Leeftijd Geboortejaar (seizoen 2020/2021)
Mini-instap turnsters jonger dan 9 jaar 2013 en later
Instap turnster wordt 9 in het wedstrijdjaar 2012
Pupil 1 turnster wordt 10 in het wedstrijdjaar 2011
Pupil 2 turnster wordt 11 in het wedstrijdjaar 2010
Jeugd 1 turnster wordt 12 in het wedstrijdjaar 2009

In de voorgeschreven oefenstof wordt in verschillende niveaus geturnd. De niveaus zijn verdeeld in Nationale niveaus, afgekort met de letter N, en District niveaus, afgekort met de letter D. Turnsters op districtsniveau komen alleen uit op regionale wedstrijden en turnsters op nationaal niveau komen zowel op regionale wedstrijden als op landelijke wedstrijden uit. In de D- en N-niveaus heb je ook nog variatie in moeilijkheid van de oefenstof. Hoe lager het cijfer achter de letter D of N, hoe hoger het niveau is.

Turnsters zijn tijdens de periode dat ze uitkomen in de voorgeschreven oefenstof vrij in welk niveau ze inschrijven. In de leeftijdscategorie Jeugd 1 maak je een definitieve keuze over je verder loopbaan in de turnsport. Na Jeugd 1 is de turnster/train(st)er niet meer vrij om zelf te bepalen welk niveau zij doet, vanaf dit moment is het mogen promoveren/degraderen afhankelijk van de prestaties op de KNGU-wedstrijden.

Het niveau van een turnster ontstaat dus door een combinatie van geboortejaar en een D- niveau of N-niveau, bv Pupil 1 D2 of Jeugd 1 N3

Niveau’s keuze oefenstof:

De keuze oefenstof kent de volgende leeftijdscategorieën:

Categorie Leeftijd Geboortejaar (seizoen 2020/2021)
Jeugd 2 turnster wordt 13/14 in het wedstrijdjaar 2008/2007
Junior turnster wordt 15/16 in het wedstrijdjaar 2006/2005
Senior turnsters van 17 jaar en ouder 2004 en eerder

De keuze oefenstof bestaat niet uit vaste oefeningen zoals de voorgeschreven oefenstof, maar uit supplementen. In de supplementen A t/m H wordt d.m.v. een aantal eisen aangegeven waaruit een oefening in de keuze oefenstof allemaal moet bestaan. Deze supplementen zijn opgesteld aan de hand van het FIG.

Het niveau van een turnster in de keuze oefenstof ontstaat dus door een combinatie van geboortejaar en een supplement, bv Jeugd 2 suppl. G. of Senior suppl. D

Op de volgende pagina meer uitleg over het jureren en het ontstaan van het cijfer.
Meer informatie over juryleden en jureren bij Turning Winsum kun je vinden op pagina 3.