Peuter- en kleutergym

Peuters (2,5-4 jaar)

De peuterlessen worden gehouden in het speellokaal van de basisscholen de 9 Wieken (op woensdagochtend) en de Tiggelddobbe (op vrijdagochtend). In deze overzichtelijke lokalen gebruiken we ‘aangepast’ materiaal en toestellen. Elke peuterles beginnen we op muziek, we doen een dansje en gaan daarna op de toestellen spelen. De kinderen mogen zelf weten waar ze heen gaan. Na een tijdje te hebben ‘gespeeld’/ geoefend sluiten we de les af met klein materiaal of met een spelletje.

Tijdens deze les is er per toerbeurt een extra ouder in de les om mee te helpen.

Kleuters (schoolgroep 1 en 2)

De kleuters van Turning Winsum zijn een uur lang aan het oefenen op veel verschillende basisonderdelen van het bewegen. Veelal komen deze basiselementen uit het beweegdiploma van de KNGU, maar ook andere onderdelen komen aan bod zoals bijv. een spel. De kleuters gymmen in de gymzaal bij de Borgschool.

In de inleiding wordt al geoefend op: tellen, kleuren en reactievermogen. Dit wordt klassikaal gegeven. Het grootste gedeelte van de les bestaat uit onderdelen van het beweegdiploma aangevuld met meer gevorderde oefeningen voorbereidend op de oefenstof.

Als afsluiting van de les gooien we de remmen los en wordt er vaak nog een spelletje gedaan.

Beweegdiploma

Het beweegdiploma is sinds een aantal jaren ingevoerd binnen de KNGU. Het beweegdiploma moet net zo belangrijk gaan worden als het zwemdiploma, daarom bieden we het aan in de peuter- en kleuterlessen. Het beweegdiploma houdt veel basisbewegingen in die belangrijk zijn voor de motorische ontwikkeling. Dan moeten we denken aan: op 2 voeten springen, lopen over een bank, rollen, van een kleine verhoging afspringen zonder te vallen. Maar ook gooien met een bal, schoppen tegen een bal en het oefenen van het reactievermogen.

Dit zijn een paar voorbeelden van de 20 oefeningen die getoetst worden. Het kind wordt (als het alle bewegingen beheerst) uitgenodigd door de vereniging en kan dan gaan voor het beweegdiploma 1 (doorgaans peuters) of beweegdiploma 2 (kleuters).

Meisjes (schoolgroep 3)

Deze groep is al veel gerichter bezig met turnen. Na de warming up wordt er aandacht besteed aan lenigheid en kracht.

Wekelijks zijn de meisjes te vinden op de 4 turntoestellen en bezig met oefenen voor het eerste wedstrijdje waar ze (naast de clubkampioenschappen) aan mee mogen doen.

Maar er is ook ruimte om een keer aan de touwen te slingeren en aan de ringen te zwaaien of iets heel anders bijv. hoogspringen.

Zowel de kleuters als de meisjes maken kennis met de tumblingbaan en het airtrick materiaal.